2013. október 31., csütörtök

Kitekintő: Hogy állnak a "sógorok"?

     A beer pong Ausztriában körülbelül 3-4 éve honosodott meg. A játék megjelenésében, majd elterjedésében két város jár az élen: Bécs és Innsbruck. 2011-ben alapították meg az Osztrák Beerpong Egyesületet (Österreichische Bierpong Verband), amely tömörít három ausztriai, valamint egy svájci és egy német egyesületet is. Ebből rendes tagnak számít az 1st. Austrian BIERPONG Team, a BIERPONG Club Austria és a Vienna Beer Pong Association; a két ’nemzetközi’ egyesület pedig úgynevezett külsős tagok. Ez azért fontos, hiszen komoly szervezet alakult ki az egyesületben. Az ún. rendes tagok rendelkeznek szavazati és beleszólási joggal, míg a külsősök csak beleszólhatnak az egyesületet érintő kérdésekbe. Különböző feladatok betöltésére a tagok közül vezetőket jelölnek ki, így például elnököt, jegyzőt, pénztárost választanak, innovációért felelős személyeket jelölnek ki stb. Emellett számos partneregyesülettel rendelkeznek: ilyen a BPC Holzingen Bajorországból és a die Jungs von BeerPong Classics Karlsruheból.








2012-re már egy nagyszabású versenysorozatot is sikerült elindítaniuk, melynek keretében több, mint 80 versenyt rendeztek. Tizenhárom tartományban, Ausztriától Svájcon át Németországig szerveztek különböző tornákat a fő, valamint a helyi egyesületek segítségével, összesen 858 (!!!) csapat részvételével. Az első helyezett csapat a Smoking Guns lett 330 ponttal, viszonylag nagy előnnyel. Ami kiemelendő, hogy a csapatok közti verseny mellett, az egyes játékosok is versenyezhetnek egymással, hiszen az egyéni eredményeket is mérik. 2012-ben Der Don végzett az egyéni ranglista élén 544 ponttal. Mindenképpen említésre méltó továbbá, hogy az összranglistán belül, külön ranglistán díjazzák a női csapatokat is. 2012-ben a Wir trinken euch schön csapata nyerte a női ágat 50 ponttal a 99 (!!!) női csapat közül.

A 2012-es sorozat egyértelműen bizonyította, hogy van igény (nem is kicsi) a sportágra szomszédainknál, így 2013-ban is útjára indították a bajnokságot. Az első torna január 8-án került megrendezésre, azóta 120 versenyt rendeztek, hasonlóan az eddigi struktúrához három ország különböző városaiban.





Ami talán egyfajta hátrányt lehet ebben a rendszerben, hogy nincs egy egységes szabályzat. Ez nem is csoda, hiszen ahány ház, annyi szokás; ilyen színes, határokat átívelő szervezésben rendkívül nehéz lenne egy egységes szabályrendszert kidolgozni. Azonban van egy általánosan érvényes szabályrendszerük, amit minden városban betartanak: 1. Hat vagy tíz poharat kell piramis alakban feltenni az asztal mindkét oldalára. 2. a játékosoknak felváltva kell dobni, 3. ha mindkét játékos betalál, akkor újra dobhatnak, 4. a labdát el lehet ütni, meg lehet fogni, amennyiben asztalt vagy poharat ért, 5. hat, három és egy pohárnál lehet rendezni. Tehát ezeket az irányelveket mindenhol be kell tartani, ezeken kívül azonban szervezéstől függően különböző szabályok léteznek.


Néhányat csak a érdekesség kedvéért felsorolnék: 
A Todesbecher (magyarul: halálpohár) azt jelenti, hogy amennyiben az ellenfél a már kidobott pohárba, amiben még sör található, betalál, a játéknak azonnal vége. 
A Leaning lényege, hogy a dobó játékos könyöke belóghat az asztal fölé, bár ezt kevés helyen alkalmazzák, a legtöbb helyen az ún. Elbow Rule van érvényben. 
Említendő még a Same Cup, amely annyit jelent, hogy ha az első játékos betalál, az adott poharat nem szabad kivenni, hiszen, ha a másik játékos is ugyanabba dobja a labdát, három poharat kell eltávolítani az ellenfélnek.

Egységes szabályzat ugyan nincs, azonban egy egységes értékelési rendszert kidolgoztak (nyílván ez elengedhetetlen):

Csoportmérkőzések:  - győzelem: 3 pont  - győzelem megszakítással (az idő lejárta miatt): 2 pont  - döntetlen megszakítással: 1 pont  - győzelem az ellenfél megjelenése nélkül: 3 pont

Playoff:  - nyolcaddöntőben elért győzelem: 2 pont  - negyeddöntőben elért győzelem: 3 pont  - elődöntőben elért győzelem: 6 pont   - bronzmeccsen elért győzelem: 3 pont  - döntőben elért győzelem: 10 pont
Amellett, hogy számos tartományt, várost, csapatot összekapcsol az egyesület (ami nem kis teljesítmény), néhány versenyen komoly pénzdíjakat is felajánlanak. Ilyen volt például az október 26-án megrendezett verseny a baden württembergi Rottweilben, ahol 1000 euro volt a torna összdíjazása.





    Összességében elmondható, hogy a szabályzatot tekintve a különbségek a revansban és a rendezési lehetőségekben mutatkoznak meg a mi szokásainkhoz képest. Azonban sajnos látnunk kell, hogy e téren is jóval előbbre tartanak, sokkal komolyabb erőforrásokkal rendelkeznek nyugati szomszédaink. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy jó úton halad a hazai beer pong és pár éven belül mi is képesek leszünk akár ekkora szabású versenyeket is lebonyolitani.  


További infók és aktualitások: http://www.bierpong.at

2 megjegyzés:

  1. Mi részt vettünk okt.30.-án a Bierpong torna bécsi fordulójában, és ámbár a hangulat megvolt a játék színvonala korán sem ért fel a magyar felhozatallal. A szabályok hiánya kevésbé teszi izgalmassá a játékot hiszen egy revansal vagy egy jó védekezéssel sokkal színesebb a játék menete. Az első dolog ami zavart, hogy a könyök szabályt hírből se ismerték és addig feküdtek az asztal fölé amíg csak bírtak így a magas játékosoknak már már csak bele kellet ejteni az ellenfél poharába a labdát. A következő dolog a védekezés hiánya, mindenkinek célja az ellenfél összpontosításának elterelése hiszen döntő pillanatokba eredményesebb lehet egy kezdő technikájú ám jól védekező csapat egy akár vajkezü félprofival szemben. A másik hatalmas különbség a meccs végi 1-1 játszmánál volt, mikor kiszáll az egyik csapat és a másik eztkövetően azonnal visszadobja újra indul a menet 3-3 tól, ezt nevezik Over Time -nak. Szerintem semmi értelme de mindegy. A különbségeket szaporítva még kiemelném, hogy a szabályok hiánya pl. feleslegessé teszi a pattintott labda kijátszását mivel ez a dobás is csak 1-et ér viszont elültni azt lehet vagyis sok értelmét nem látom a próbálgatásának. Összefoglalva a Zipfer jó volt de a Soproni jobb, sokat kell még fejlődniük az NSL szintjéhez hiszen egy nemzetközi megmérettetésen olyan nevekkel kéne megküzdeniük mint a Moneyball a Giants vagy a D-faktor akik rögvest hazavágnák osztrák cimboráinkat. BBB

    VálaszTörlés
  2. Köszönjük az értékes hozzászólást! Sok sikert Ausztriában, és reméljük, hogy hamarosan találkozunk az NSL-en is!

    VálaszTörlés